Quantcast
Channel: Călător prin lume
Viewing all 1143 articles
Browse latest View live

Brașov 05.02.2018

$
0
0
După atâtea zile faine de călătorie, trebuie să mă mai apropii și de casă. Fiindcă îmi spuseseră prietenii cugereni că în perioada următoare se va închide linia feroviară spre Cugir (oficialii spun că devine ineficientă), mi-am propus să plec dimineață de tot cu trenul spre Vințu de jos și apoi mai departe spre Brașov. În Brașov îmi făcusem rezervare la Promenade Hostel pentru o noapte și va fi atât de fain încât voi mai sta încă o noapte. 

Plec deci din Cugir la 6.21 spre Vințu de Jos. Cum m-am trezit prea devreme, la 6.00 sunt la peron (nu este gară), îmi iau o apă și ceva covrigei de ronțăit și în vreun sfert de oră vine trenul în gară: o locomotivă și un singur vagon! Urc spre mirarea celorlalți (mai sunt câteva persoane) și în drum spre Șibot (pe valea Mureșului) vine nașul. Costă 4 lei biletul și întreb de ce se închide linia. ”Păi uite acum tu ești singurul care plătește bilet, restul sunt angajați CFR. Așa nu e deloc rentabilă linia!” Bun, am înțeles...Dup ce se închide linia, toți angajații vor fi redistribuiți în alte zone. După o oră și câteva minute suntem în Vințu de Jos. Trenul merge până la Teiuș și eu de aici am legătură spre Brașov. Doar că am de așteptat puțin peste o oră și jumătate. Cam pe la 9.00 e trenul spre Brașov... Așa că mai schimb câteva vorbe cu femeia de serviciu care mătură prin gara semi-părăsită prin care bate vântul, mai vorbesc cu câinii de prin gară (nu râdeți, în lipsă de altcineva, și un câine e un bun partener de vorbă) și la ora potrivită pornesc spre Brașov. Parcă e altă lume, deja am priză în tren, e liniște, pot să îmi mai aduc aminte de momente de prin călătorie...

Am patru ore și jumătate de drum până la Brașov, timp în care îmi revăd parte din țărișoara dragă... În Brașov iau autobuzul 4 spre Livada Poștei și caut hostelul pe Strada Lungă la numărul 8. E un loc foarte făinuț, cu fete primitoare și chiar îmi voi face prieteni/e faine aici. Mai pe după-amiază ies cu o prietenă Roxana, la plimbare prin oraș. Aș vrea să mergem prin locuri prin care nu am fost și așa vom face: strada După Ziduri, Turnul Alb, Cărturești... Și seara, chiar cu riscul de a nu merge îmbrăcat potrivit cu locul, voi merge cu ea la un spectacol al lui Dan Puric... Genial actorul, genial spectacolul... Mulțumesc, Roxana!







Brașov 06.02.2018

$
0
0
Zi întreagă doar pentru Brașov... Cum sunt pe strada Lungă, merg pe toată lungimea ei :) (lungă la nivel de Ev Mediu când probabil și-a primit denumirea) pe lângă multe clădiri declarate monumente istorice până la biserica Bartolomeu, cea mai veche biserică din Brașov (1634 după cum găsim pe o inscripție în interior). Am noroc să fie cineva la administrația bisericii și după ce vizitez curtea și cimitirul, îmi deschide biserica imensă și răcoroasă. Se simte chiar și acum, darămite vara când, uneori, duminica se mai țin slujbe în mica comunitate evanghelică actuală.
















Urc pe vechea carieră să fac ceva poze și am surpriza să vină doi militari la mine și să mă legitimeze. Ok, le arăt cartea de identitate și le cer motivul acțiunii. M-au văzut dinspre unitate făcând poze spre unitatea lor militară. Ok, le dau telefonul și să șteargă ei ce poze cred că ar putea afecta unitatea. Sunt de înțelegere, șterg ce trebuie și îmi indică mai departe să merg pe strada Pictor Ion Andreescu pentru a putea ieși înapoi în strada Lungă. 







Traversez strada Carierei, urc pe Căprioarei și apoi pe Cloșca până la troița Junilor brașovecheni din capătul Postăvarului. Aici e capătul potecii care vine dinspre Poiană prin rezervația Stejerișul Mare spre oraș. 


Alte străzi mă duc spre strada Lungă și apoi în sus sub cetate la biserica evanghelică Sfântul Martin. E interesantă, păcat că e închisă. Schimb câteva vorbe cu un nene care are grijă de cimitir și pe continui pe strada Mihai Eminescu pe lângă Spitalul de Psihiatrie și o casă veche, de lemn, în stil german, pe jumătate arsă, până jos la biserica albă Buna Vestire.



Îmi continui hoinăreala pe străzile din centrul vechi spre Piața Sfatului unde intru în biserica Sfânta Adormire a Maicii Domnului. Să nu mă credeți prea bisericos. Eu consider bisericile ca monumente de arhitectură și, cu cât au mai multe elemente particulare, cu atât mă atrag mai mult. De exemplu ultima biserică menționată m-a atras mereu fiindcă are fațada la Piața Sfatului și de fapt biserica propriu-zisă este mai în spate. Și e așa de liniște în biserică...










Revin în piață și, fiindcă îmi este cam foame, testez piața și până la urmă aleg să mănânc ceva la ”Cerbul Carpatin”. Nu fac neapărat reclamă, doar spun că locul este foarte fain amenajat într-unul din multele beciuri din subteranul brașovean. Peste câteva luni chiar voi povesti despre aceste subterane...




Cum nu am fost niciodată până acum, aleg să merg la muzeul de istorie deși programul nu mai permite să stau prea mult. Înainte de a intra, un nene îmi povestește ceva despre evenimentele din noiembrie 1987 ”doi ani mai devreme”. Chiar este o expoziție în muzeu pe această tematică. Nu fac aici apologia muzeului, doar vă spun că merită să îl vedeți și în mod obișnuit, și completat cu expozițiile temporare. După muzeu același nene (unul din participanții la mișcarea din 1987) mă va convinge să iau o carte cu benzi desenate care ilustrează pe scurt ce s-a întâmplat atunci. Am dat ceva bani și chiar merită cartea :).




















Ca orice turist care se respectă, mai vizitez câte ceva din centrul vechi al orașului. Punctez la imagini despre ce e vorba...
Piața Sfatului
 Biserica Sfânta Treime (1786)

 Sinagoga Beth Israel
 Strada Sforii
 Zona Olimpia
 Poarta Ecaterinei
 Poarta Schei
 Strada După Ziduri

 Strada Făgetului



Brașov 07.02.2018

$
0
0
Ultima zi a călătoriei mele din nordul extrem al Europei către casă. Credeți că mai este ceva nou în Brașov, orașul în care am fost de zeci de ori? Da, mai sunt locuri noi de văzut, așa cum mai am de văzut locuri chiar și în orașul natal! Primul loc pe care îl voi vedea astăzi este Școala de arte și meserii Tiberiu Brădiceanu aflată în capătul străzii Lungă spre Livada Poștei.



Urmează o altă hoinăreală prin străzile din centru și intru să vizitez biserica romano-catolică în stil baroc cu vitralii (construită pe locul unei bazilici mai vechi între anii 1776 și 1782) și mănăstirea franciscană (1506, 1724). 

La 17.30 las în urmă apusul ardelean și mă îndrept spre gară pentru a lua ultimul tren spre casă. 














Timp de reflectat până acasă. Așa cum mi-am spus la începutul călătoriei mele, am vrut să dovedesc că și acum se poate ajunge fără avion din Laponia, din nordul extrem al Europei spre tărâmurile sfinte ale dacilor. Așa cum și acum două mii de ani era posibil acest lucru, așa este și acum... Sper că ați avut răbdare să citiți toate aventurile mele prin Finlanda și țările baltice și, pentru o perioadă bună de timp, o să vă invit la alte și alte povestiri de prin țară!

Să fiți iubiți! Namaste!

Giurgeu 9-11.02.2018

$
0
0
O zi de naștere cu cifră rotundă... Unde poți aduna o trupă mare de prieteni și să mai fie și un loc/munte în care nu ai fost? Gânduri pe care Bacea le tot ”roade” de fiecare dată. Acum i-a venit ideea cu munții Giurgeu. Eee, astfel de idei vin după tot felul de analize și consultări cu prietenii... Rezultatul final iese foarte fain mereu. Cine o știe pe Mihaela poate confirma asta! Acum ne strângem 18 ”omuleți dragi” (vorba unei alte prietene foarte faină) (nu stau aici să scriu ditamai lista, vă recunoașteți voi din poza post tură plus Flore și Liliana care au făcut o tură mai scurtuță) pentru a petrecere împreună și pentru (că tot ne place muntele tuturor) a atinge vârful cel mai înalt din Giurgeu, vârful Prișca. Are 1545 de metri altitudine (1544 de metri cum veți vedea pe placa montată pe vârf) și la altitudini de peste 1500 de metri se anunță risc de avalanșă. Chiar vom face ceva glume pe seama asta pe ultimul culoar spre vârf :). Mihaela a rezervat locuri la pensiunea Kozma Mária unde avem parte de niște gazde minunate.

Eu inițial voiam să vin cu trenul până în Gheorgheni/Gyergyószentmiklós și de acolo să mă preia cineva cu mașina. S-a găsit loc și pentru mine și vineri, după servicii (fiecare când poate, eu pot la orice oră), pornim spre secuime. Doar eu și Geo avem schiuri de tură (prea stăteau de mult timp la păstrare), restul încălțăminte de iarnă. Pe drum recunosc locurile și parcă fiecare îmi retrezeștre dorul de a reveni (va urma o tură în Hășmaș cât de curând), recunosc din cartea Oltului Voșlobenii de unde începe povestea Oltului cu animalele rănite, Tușnadul doar se lasă străbătut, în Gheorgheni GPS-ul ne duce/ne scoate pe drumul spre Toplița și ne descurcăm să ajungem la fix la pensiune (str. Csinod, nr. 493) chiar dacă gazdele ne spuseseră să apelăm la ei să nu ne încurcăm. E pe bune asta, străzile sunt întortocheate între case și dacă nu reușești să intri pe strada potrivită, te-ai pierdut! 

Bacea ajunge la concluzia că trebuie musai cauciucuri de iarnă (plecasem cu alea de vară, la noi la câmpie nu mai e zăpadă :D) și mâine dimineață vom merge în oraș să încălțăm mașinuța. Mai ales pe ulițele astea chiar e nevoie!

Gazdele ne primesc cu căldură (și în casă și sufletească), cu plăcinte și cu țuică. Știți, așa zic ardelenii la pălinca aia de îți intră până în măduva oaselor :D! 

Pe rând vin și celelalte mașini, le găsim locuri în curte sau pe la vecini, fiecare se bagă la somn pentru ziua de mâine (”ziua vârfului”).

Sâmbătă 09.02.2018

Înainte de a începe povestea (da, este o poveste de iarnă foarte faină!), vă dau o hartă a zonei ca să știți pe unde bălăurim (sursa este www.profudegeogra.eu). Lăzarea unde stăm noi este chiar la limita extremă stângă a hărții...
Dimineață pornim spre vârf exact de la pensiune. Spun trupei să pornească pe uliță în sus, la mine durează ceva să îmi pun clăparii... Și am proasta inspirație de a nu pune focile. Mă gândesc că e plat și pot merge fără. Geo și le pusese, știa ea ceva ;). Urc după colegi la stânga pe uliță și când fac iarăși stânga (în privirile localnicilor cărora probabil li se pare ciudat să fie cineva pe doage de lemn) chiar trebuie să îmi pun focile. Așa pot urca în sfârșit mai repede și ajung din urmă pe Lili și pe Flore care urcau încet tot povestind una-alta. Fiindcă îmi place mișcarea asta, recunosc că mă dau un pic mare și le explic ce și cum și de ce e mai ușor pe schiuri decât pe bocanci. Dar realmente chiar e altceva, uneori simți că plutești, alteori că tragi la rame :)))

Merg mai departe spre trupa mare (fetele se vor întoarce cât de curând și vor explora puțin satul foarte fain). Îi prind la o pantă mai mare, nu am probleme fiindcă folosesc scărițele și cu Geo găsesc cumva un drum oarecum separat. Acum înțeleg și mai bine oful schiorilor de a nu le fi stricate urmele cu bocancii. 

Până aici am mers pe dealul Cianod care face parte din muntele Colțul Pietros. Asta până într-o șa mai largă unde cotim la dreapta (eu mai găsisem mai devreme un delușor unde am fost pentru câteva poze de belvedere). În șaua mare (poiană aș putea spune) cotim cam 90 de grade la dreapta. De fapt eu doar merg după trupa mare, am venit nepregătit în tură și las organizatorii să meargă în față. Aparent cu schiurile mergi mai greu, de fapt e mai ușor în unele locuri (mai ales în zăpadă mare). 

Tot urcăm pe culmea Gâtul Aramei și la un moment dat trebuie să facem stânga pe culmea Gheorgheni. Eu eram ceva mai în față pe schiuri (aici se vede avantajul schiurilor), Geo imediat după mine și apoi restul. Facem o pauză de masă după cotitură fiindcă e ora prânzului și șoriceii cer ;). 





Mai departe mergem pe un culoar prin pădure până începe să fie zăpada undeva peste jumătate de metru. Clar aici colegii înaintează mai greu și în plus se mai lasă și ceața. Eu, în stilul meu solitar, sunt mereu în față și găsesc un drumeag pe stânga culmii. Alunec pe el puțin, văd că nu se văd colegii (nici nu se mai aud), marchez locul (știu, nu e nevoie să dau detalii d-astea :D) și mă întorc. Aud colegii strigând și anunț că mă întorc fiindcă nu e drumul bun. Ei regrupaseră și analizează harta să vedem ce e de făcut. E un efort mare pentru ei, mai ales pentru deschizătorii potecă, mai obosiți și care nu se pot folosi prea mult de urmele de schiuri. Tot intri în zăpadă chiar dacă cel cu schiurile din față a tasat 10-15 centimetri zăpada... Hotărăsc să meargă mai departe fiindcă telefoanele spun că nu mai e mult până în vârf. Urcăm culmea golașă, ținem aproape de marginea stângă a pădurii și ne trezim cu două culoare în față. Destul de înclinate amândouă! Cel din stânga pare mai accesibil, urc în față cu Geo și colegii merg pe cel din dreapta. Von găsi și noi o trecere sus de tot spre cel din dreapta! Atât de sus că ajungem chiar la crucea metalică ce marchează vârful Prișca (1544 de metri). Vârful e de fapt un pic mai sus la stânga în pădure, nu mai mergem până acolo! Facem poze de vârf, ne bucurăm de reușită, stăm câteva minute (vreo 10 cred) și pornim la vale.




Aici intervine plăcerea pentru Geo. Se descurcă mult mai bine decât mine în pulvăr și ca urmare își scoate focile. Eu le las fiindcă nu mă descurc așa bine și nu vreau să iau un milion de trânte! Așa pot să controlez alunecarea mai bine! Lăsăm colegii să pornească la vale, avem grijă să nu dăm peste ei și fiecare (vorbesc de cei pe schiuri) ne găsim drumul personal pe aceleași poteci ca la dus. Se vede cu totul altfel la coborâre, din când în când vedem depresiunea dinspre Toplița și mai jos chiar vom avea spectacolul luminilor de jos din sate. 

Pe Gâtul Aramei fiecare merge în ritmul propriu, chiar avem parte de niște animăluțe-oameni de zăpadă interesante (ce vom râde pe seama lor!) și continuăm pe Colțul Pietros. 

Pe un culoar de pădure eu intru cu schiurile sub niște rădăcini și nimeresc cu fața fix în zăpadă. Mă întreabă colegii dacă am nevoie de ajutor. Mă descurc, doar că trebuie să dau un pic în spate ca să pot scoate schiurile de sub rădăcini! 

Pe ultima pantă de pe Cianod cobor cu Fiona și mă bucur tare că are răbdare cu mine când mă hotărăsc să îmi scot schiurile și să le pun pe rucsac. Mi se pusese foarte multă zăpadă pe foci și a înghețat. Practic oricât aș fi dat jos zăpada, în câteva zeci de metri se punea la loc. Momentul ăsta a fost exact la panta la care ajunsesem din urmă colegii la urcare! Coborâm cu grijă și colegii ne așteptaseră neștiind ce se întâmplă. S-au liniștit și toți mergem la vale fără nici o grabă cu frontalele pe frunți. Știm cât de puțin mai este, nu contează că e întuneric beznă! 



Seara gazdele ne primesc așa cum ne obișnuiseră. Chiar de ne organizăm și facem petrecere mare, cu grătar, voie bună, tot felul de sălățuri și ciuperci la grătar, vedem pe doamna Maria doar agitându-se pe lângă noi să avem de toate. I-am chemat la masă și ne-au refuzat politicos. Așa că vom mai sta și cu ei la povești din când în când (domnul Kozma e foarte fain și discret, aflu multe lucruri interesante de la el, despre tradiții, despre cum s-au hotărât ei să facă pensiune, despre lucrările din lemn ale doamnei Maria etc). 

Fiecare se distrează și va merge la somn după propriul chef :)!

Duminica 11.02.2018

Astăzi colegii mei din CAR U Cluj sunt în Retezat la Gențiana. La o oră matinală au plecat probabil spre crucea lui Cuxi cu coronița omagială (n.a. de curând, în septembrie am fost într-o tabără CAR U Cluj în Retezat și coronița este la locul ei, lângă plăcuța lui Cuxi cu capătul de schi). Eu sunt tot în munți, ”tot în munții cei cărunți”, în altă parte a țării. 

Azi ne vom plimba puțin prin sat pentru a vedea și locurile în care stăm. Doar așa e frumos!!! Mergem pe jos cum se cuvine. Deși multe case sunt părăsite, vedem și case gătite, și biserica catolică cocoțată sus în vârful dealului (nu mai mergem și la o troiță ceva mai sus spre pădure), coborâm spre strada principală care ne duce spre castelul contelui Lazăr (sec. XV). Din păcate e închis și parțial în refacere... Găsim un panou (doar) în maghiară pe care scrie prețul de 25 de lei și un număr de telefon. Hm, cam mult! Nu intrăm. Ne mai învârtim puțin prin centru și revenim la pensiune. Cu mulțumiri gazdelor, punem mașinuțele în funcțiune și cu mult elan pornim spre Gheorgheni și apoi pe cunoscutul drum spre casă...










Tineretului-Bellu 16.02.2018

Prin dealurile Buzăului 18-20.02.2018

$
0
0
După atâtea drumuri trebuia să ajung și pe la fratele meu Adi. Fiindcă amândoi am avut destule de făcut în timpul săptămânii, merg la el duminică după-amiază și vedem ce om vedea și pe unde. Cam înapoi spre zăpadă, tot vreau să recuperez lipsa (personală) de zăpadă din ianuarie... 

Luni dimineață pornim la deal cu ideea de a ajunge la izvorul Sărății. Cumva ajungem printr-o zonă ciudată, ce pare minată, sus pe culmea Ciuhoiului, ne lăsăm la vale spre Lacul Verde și apoi pornim în sus în stânga pe malurile îngustului pârâu al Sărății. De câteva ori pare să fi dat de izvor, mereu se mai aude un susur de apă pe sub zăpadă... Când în final nu mai vedem apă ajungem la concluzia că izvorul nu are o poziție fixă, depinde de an, de zăpadă, de ploi... Așa că pornim înapoi spre culmea Ciuhoiului, ne lăsăm la dreapta spre apa Darei/Dării și facem stânga pe la sălciile mari înapoi spre casă, ghidați de multe ori de crucile vechi... Fiți atenți la poze, am întâlnit și animale sălbatice: urși și pești :)))

































A treia zi (miercuri adică) Adi îmi propune să mergem la schitul Ciobănoaia. E aproape și, după cum a simțit el, este un loc special. Veți vedea... Pentru asta trecem de Merei (centrul comunei) și în satul Ciobănoaia ratăm intrarea la stânga spre vii. Era prea mult să mai facem ocolul pe care îl făcuse Adi altă dată cu bicicleta. Așa că ne întoarcem puțin, găsim o uliță spre dealuri și, urmăriți de o mulțime de curci gălăgioase (mai gălăgioase decât niște câini), ieșim dintre case și începem urcușul printre vii. Avem un pic de-a face cu drumurile întortocheate care ne scot până la urmă sub ”castel”/”cazemată”/”bazin de apă”. Cred că de fapt este un punct de interes militar fiindcă la plecarea noastră de acolo apare o mașină de armată care pare să fie foarte atentă la mișcările noastre. Și veți mai vedea și un alt detaliu un pic mai jos... 

Construcția de beton cu ceva pasaje în jos e interesantă și nu coborâm mai mult de limita siguranței. Cine știe în ce ne-am fi băgat...



Inițial vrem să ocolim dealul și coborâm drept spre schitul Ciobănoaia sărind peste maluri de pământ. În mod evident pe aici este un drum ocolit pentru mașini 4x4...
Intrăm în schitul vechi, de lemn, aflat cumva în dreapta porții principale, pe valea Teancului. 

”Schitul Ciobănoaia, vechi așezământ monahal, ctitorie domnească, a aparținut doamnei Chiajna, soția voievodului Mircea Ciobanu, domn al Țării Românești, 1545-1559. După numele soțului Mircea doamna Chiajna era cunoscută în cronici sub numele de Mircioaia, iar după porecla acestuia Ciobanu unii au numit-o Ciobănoaia. [...] ”. Tot din istoricul bisericii aflăm că există și alte păreri potrivit cărora actuala biserică a fost adusă aici în 1959-1960 de la fostul schit Apșoara (înainte de 1700) ctitorit de boierul Dragomir Bencescu pe moșia sa de lângă actualele sate Zorești și Săsenii Noi. În 2002 s-a reînființat așezământul monahal de aici, până atunci biserica de lemn aflându-se în grija preotului Constantin Moise de la parohia Valea Teancului. În 2006 a fost transformat din schit de călugări în schit de călugărițe și s-a început amenajarea unui nou paraclis în incinta schitului. 

Că tot am pomenit de noul paraclis, am fost invitați aici de către un preot (sau, mă rog, bărbat în îmbrăcăminte bisericească) care ne-a luat la întrebări într-un mod pur ortodox. Cum Adi mai fusese pe aici și eu sunt nou, am primit și răspuns la o grămadă de întrebări destul de personale. Nu am nimic de ascuns, dar modul de a solicita amănunte ne-a făcut să credem că acel bărbat avea nevoie și de alte informații decât ceea ce a aflat de la noi. E posibilă o legătură între acel bărbat, vizita noastră din vârful dealului și mașina de armată care a apărut la 15-20 de minute după ce am plecat noi? Rămân întrebări fără răspuns...

Pe alte drumuri coborâm la drumul principal printre alte vii și apoi spre casă... Mâine revin în București bucuros de locurile noi explorate (pentru mine ;) )










Aplicație ATGR Sighișoara 24-25.02.2018

$
0
0
Dincolo de lucrurile pe care le avem de făcut sunt lucrurile pe care le vedem, pe care le simțim... Așa că de data asta veți vedea mai mult imagini din locurile pe unde am fost cu mai puține detalii ”tehnice”. Deci...

Cetatea bisericească din Prejmer

Construcția bisericii a început în 1218 sub ordinul cavalerilor teutoni, a continuat din 1240 sub conducerea abației cisterciene de la Cârța și din  1421 a început construcția fortificațiilor cetății Prejmer (din jurul bisericii).

În documentele timpului comuna apare sub diferite denumiri: Tartilleri (1240), Tartula, Villa Tartulan, Prasmar (1301), Tortalen (1377), Tortalaw (1420) și începând cu o cronică a localității din 1755, Tartlau. Tartlau se pare că vine de la râul Tărlungșor care curge prin localitate și numele Prejmer de la celticul ”prijmir” (”printre izvoare”), localitatea fiind cunoscută ca ”satul cu o mie de izvoare” (sursa).










De aici mergem direct la Sighișoara unde avem destulă treabă. Ca urmare veți vedea câteva imagini nocturne sau din dimineața următoare...












Primul loc în care ne oprim este Biertan unde ne întâlnim cu colegii noștri de la Cluj. Împreuna vom vizita biserica complexul bisericii fortificate evanghelice din sec. XII. În jurul bisericii sunt trei rânduri de ziduri în care găsim printre altele și ”camera divorțului” (despre care se spune că a ”pierdut” prin divorț o singură pereche în 300 de ani, restul împăcându-se), Turnul Slăninii, Turnul de Poartă sau scara de lemn de 100 de metri acoperită prin care se ajunge în interiorul fortificațiilor.  

Să nu uităm de ușa sacristiei (sistem complicat cu 19 încuietori) care se poate vedea în biserică...










Următorul loc interesant este biserica fortificată din Saschiz (1493), prima din seria fortificațiilor de tip reduit (fortificație care poate asigura refugiul și apărarea eficientă a locuitorilor în cazul unui pericol neașteptat; etaj fortificat deasupra navei și corului și un drum de strajă scos în consolă deasupra arcurilor masive, cu contraforturi și fante ale gurilor de aruncare) (sursa: panourile descriptive de la biserică).







După masa de prânz mai avem un singur obieectiv înainte de a ajunge acasă: cetatea fortificată de la Rupea. Cum totul a mers în grabă, doar din exterior vă pot arăta o imagine (trei de fapt, una conține niște inerții de traduceri :) )...


Tineretului 27.02.2018


Brănești 03.03.2018

Hășmaș 15-20.03.2018

$
0
0
Vorbisem cu Denisa N. să mergem câteva zile în Hășmaș. Chiar de joi să avem destule zile pe munte... A făcut ea rezervare pentru amândoi la cabana Piatra Singuratică (Egyesko) de joi până duminică. Mai ales sâmbătă seară e aglomerat că vine un grup mare din București... Nu contează atâta timp cât avem locurile noastre...

Ziua 0+1 joi, vineri, 15-16.03

Plecăm amândoi cu trenuri de joi seară/noapte (eu din București, ea din Cluj) în așa fel încât să nu ne așteptăm prea mult. Eu ajung ceva mai devreme în Gheorgheni și aștept câteva ore (n-ar fi bai pentru mine, doar că gara nu e încălzită și cam trebuie să mă mișc mai tot timpul). Urc în trenul cu care vine Denisa și coborâm amândoi la stația Izvoru Oltului. Ieșim din gară, facem dreapta, după vreun kilometru trecem calea ferată și șoseaua și ne punem pe autostop. Avem noroc și în vreo 10 minute ne ia un băiat care ne duce fix până la intrarea în traseul marcat cu BA (intrarea este după biserică). Nu vrea să îi dăm bani, știe cum este să ai nevoie de ajutor. Îi mulțumim și pornim la drum. După câteva sute de metri facem stânga pe potecă după o primă zonă cu gheață (o trecem ușor, fără colțari). Și de aici dă-i la deal ușor, nu ne grăbește nimeni...



Cum vremea și zăpada nu se arată prea de ajutor, vrem totuși să urcăm pe Piatra Singuratică. Coborâseră doi băieți și ne-au zis că nu se poate chiar până sus. Încercăm și vedem cât se poate... Sunt ceva urme până la panta de sub stânci și aici ne ajunge și ne depășește o familie. Urcă haotic, fără un minim de asigurare. E treaba lor, doar că la coborâre le vom explica cum trebuie coborât (cu fața la zăpadă, cu asigurarea poziției fiecărui picior) pentru siguranță. Și noi urcăm până în prima șa și de aici ar fi trebuit să coborâm într-un vâlcel și apoi să urcăm pe cablu. Nu acum când totul e înghețat și cablul nu se vede absolut deloc! Plus că e o pantă așa mare sub noi... Fără coardă eu nu mă încumet... Coborâm înapoi la cabană și seara ne vom ocupa cu focul și masa. Cabanierul ne-a arătat unde sunt lemne și topor și ne-a făcut el primul foc. De restul va trebui să ne ocupăm noi. Și va fi de lucru...



Ziua 2 sâmbătă 17.03

E practic prima zi pe munte, nu de urcare. Fiindcă nu sunt prea multe urme, alegem traseul pe BR spre Piatra Ascuțită/Ecsem/Hășmașul Mic. Pentru asta chiar de la cabană pornim la stânga pe BR pe sub Piatra Singuratică. Undeva sub ea trecem pe deasupra unui frumos canion (vara o fi altfel, acum dacă intri în canion, nu știu cum mai ieși!), ocolim Piatra Singuratică și eu cam merg în față să fac urme. Pentru Denisa e un pic incomod fiindcă eu având pasul mare, fac urme depărtate și încerc să fac pași cât mai mici. Aș vrea să ocolesc Piatra Singuratică pe deasupra stânii, poate altă dată. 

Acum facem dreapta de deasupra stânii, urcăm prin zăpadă mare și pe serpentine (trebuie să intuim drumul, uneori nu se vede) până într-o șa unde facem dreapta printr-o poiană lungă. După ea se văd rar marcajele și doar intuim pe unde ar trebui să fie. Nu mai știu care din noi pierde o rozetă de la un băț și nu o vom mai găsi la întoarcere... Urcăm printre brazi intuind poteca (rar mai apare câte un semn BR - nu mai urcă pe sub vârf, ci direct pe vârf!) și ajungem la golul alpin. Începe un vânticel care ne tot îndeamnă să mergem... Urcăm pe platou până la marginea abruptului și apoi până sus la crucea ce marchează vârful. Are lanțurile pline de gheață și multe verticale sub ea. Facem ceva poze mai de aproape sau mai de la distanță și ne întoarcem apoi pe același drum spre cabană... Și la întoarcere aș fi vrut să ocolesc Piatra Singuratică și Denisa e prea obosită pentru asta... 









La căldurică e cu totul altceva... Parcă și mâncarea intră altfel. A venit și grupul din București și ne lungim toți la povești și jocuri de cabană. Cum nu mai e apă, iau tot ce înseamnă recipient și cobor 10 minute până la izvor (un pic mai jos de intersecția BA cu TR). La întoarcere cei din grup îmi spun că era un izvor și mai aproape și îi invit să mi-l arate. Nu știu exact unde este. Da, e într-adevăr în spatele cabanei la câteva minute. Doar că acum e un metru de zăpadă peste el :)! Și țeava de apă din spatele cabanei e înghețată... E distracție mare și fiecare se bagă la somn după cum vrea. Mâine cam toți am vrea să mergem pe Hăghimașul Mare.
Ne distrăm încercând să construim un iglu din bulgări și va rămâne de construit la nivelul acoperișului...

Ziua 4 duminică 18.03

Trupa pleacă ceva mai devreme spre vârf, noi suntem mai leneși/comozi/chiar nu ne grăbim. Pornim la vreun ceas după ei, pe BR întâi în jos sub cabană până în prima șa de după Piatra Singuratică și apoi tot în sus, mai întâi pe o pantă ascendentă pe la stânga la marginea pădurii, apoi printr-un culoar de pădure și iarăși la stânga pe o platformă de sub vârf (mereu în urcare). Poteca face dreapta pe un alt culoar între brazi, mergem pe el până când vedem urmele la stânga. Aici ar trebui să fie un stâlp ca punct de orientare și îl vom găsi la întoarcere. Aaaa, pe panta ascendentă ne întâlnim cu grupul care se întoarcea deja de pe vârf! La stânga mergem pe urmele lor (e potecă nemarcată, ei au mers garantat după GPS) și tot urcăm, de multe ori cu zăpada până la genunchi sau chiar până la mijloc. Nici nu ne dăm seama când ajungem pe platoul vârfului. Mai avem câțiva pași și suntem la piramida de lemn la 1792 metri altitudine. Parcă e o atmosferă polară, nu alta. Cred că sunt -12...-13 grade! Stăm doar câteva minute și înapoi pe același drum (știți că de obicei nu fac asta, dar acum e cel mai sigur)! 

Facem trei pauze foto, una pe platforma de sub vârf, alta puțin mai jos înainte să intrăm în al doilea culoar de pădure și a treia înainte să facem dreapta pe sub Piatra Singuratică spre cabană. Aici mai găsim pe câțiva din grupul mare, restul porniseră la vale. Curând vom rămâne doar noi în cabană și va coborî și cabanierul. Rămâne cabana a noastră...

Ne ocupăm de foc și de masă. Avem nevoie de lemn și de căldură peste noapte, așa că tăiem destule lemne...





Ziua 5 luni 19.03

Suntem doar noi doi și, cum nu avem program fix, ne hotărâm să mai stăm și noaptea asta aici, la cabană. Vremea nu e prea încurajatoare și propun doar o mică plimbare de câteva ore până în punctul ”La Pândă” și la Moara Dracului. Teoretic e un circuit marcat cu CA ce merge până sub abrupturile Hășmașului Mic. Nu mergem pe prima potecă aflată la 5 minute mai jos de cabană, ci o căutăm pe a doua undeva între izvor și poteca ce merge pe marginea pârâului (BA de la început). După vreo jumătate de oră de căutări o găsim și e slab marcată. Suficient cât să o vedem și să urcăm pe piciorul de munte spre intersecția cu poteca cealaltă, clară. De aici mai urcăm puțin, urmăm poteca la dreapta și dăm de o alunecare de teren. Ar părea ceva la dreapta pe sub alunecare și nu vrem să credem asta. 

Așa că urcăm la stânga pe lângă alunecare și apoi tot prin pădure. Nu găsim nimic. Oricum dacă ne plictisim, ne întoarcem. Avem ”casa” aproape! După vreo 10 minute după ce se termină alunecarea de teren ieșim la lumină (adică afară din pădure). Suntem pe grohotișul numit Moara Dracului. Deasupra noastră în stânga urcă pereții Hășmașului Mic. Cică pe aici ar fi și ceva trasee de cățărat... Noi facem cumva dreapta tăind panta. Înainte testasem zăpada și nu e pericol de avalanșă. Se văd uneori pietrele din grohotiș și știm cum să ne oprim (cu bețele). Sap fiecare urmă (noi tot mergem pe sub perete, pe la mijlocul pantei, spre sud) cu grijă și e destul de obositor. Mai ales că am 90 de kilograme de tras, nu 50 ca Denisa :D! Sunt câțiva pași pe lângă stânci ce necesită ceva atenție, tot mai facem pauze foto și ne oprim când vedem că nu mai avem unde înainta prea mult (adică undeva la trei brazi drepți, ieșiți din linia pădurii). Hotărâm întoarcerea și coborâm cu grijă la pădure (eu aleg varianta cu fața la zăpadă până la copaci, Denisa coboară cei 10-15 metri pe călcâie).

Mai coborâm puțin printre copaci și dăm de un marcaj CA. E bine, am intrat pe marcaj! La stânga e tentant să urcăm un pintem de munte după o șa. Și urcăm pe marcaje destul de abrupt până la o margine stâncoasă pe care o ocolim încă 15-20 de metri mai sus. Suntem în locul ”La pândă”. Se vede fain și panoramic de aici. Probabil de asta îi zice așa... Coborâm apoi tot la marcaje și mai jos dăm zona sălbatică a Pădurii Bete.





Vă redau povestea pădurii bete de pe un panou al parcului național Cheile Bicazului-Hășmaș.

”Odinioară, demult, aici trăia o preafrumoasă zână, pe nume Tarko, cu cele două fete ale sale, Mureș și Olt. Fetele se certau foarte des și se înfruntau pentru orice, având firi foarte diferite. Mureș era liniștită și cumpătată, iar Olt avea o fire repezită și aprigă. În acest loc minunat, pe povârnișul muntelui Ecsem, a avut loc ultima gâlceavă, dintre cele două fete, care a fost atât de cruntă încât de atunci natura păstrează amintirea și urmele confruntării. Energiile magice eliberate s-au lovit de munte și codru, provocând o alunecare de teren, o bucată de ”Pădure beată” unde până și falnicii brazi arată ca și cum ar fi chercheliți. Cearta a pornit deoarece fetele s-au înțeles să plece în lume și să-și caute tatăl surghiunit la Marea Neagră de împăratul zânelor, dar nu se puteau înțelege asupra direcției pe care să pornească la drum. Cunoscându-și fetele și certurile dintre ele, zâna, mama lor, vrând să le vină în ajutor s-a hotărât să le prefacă pe cele două surori în râuri nemuritoare deoarece credea că sub această înfățișare, ajutându-se una pe cealaltă, puteau parcurge cu mai multă siguranță drumul greu spre Marea Neagră, prin munții și codrii neprimitori sau întinsurile nesfârșite întâlnite în cale.

Dar abia părăsiseră casa părintească, chiar și sub această înfățișare, surorile au și început să se certe și să se învrăjbească. Astfel sfidând sfaturile mamei s-au despărțit. Mureșul a pornit spre nord, iar Oltul cel ambițios spre sud. Mureșul a curs lin prin câmpii și a cerut ajutorul Tisei blonde și a Dunării bătrâne pentru a ajunge la Marea Neagră. Oltul învolburat și iute s-a apucat nebunește de drum, ajungând la Turnul Roșu obosită și epuizată. Tocmai când nu știa ce să mai facă, cu sufletul întristat și era pe punctul de a renunța a auzit chemarea Mureșului venind dinspre Dunăre pe aripile vântului. Cu un ultim efort s-a dus până la sora sa, s-au îmbrățișat cu drag și unde Dunărea se împreunează cu Marea Neagră au apucat să-și vadă tatăl, dar până să-i vorbească au fost înghițite de valurile înspumate ale mării.”

Regăsim marcajele și zona de sub alunecarea de teren, coborâm la intersecție și facem dreapta pe zăpada fără urme până sub cabana Piatra Singuratică. 

Ne schimbăm și urmăm ritualul deja clasic: căldură, lemne în sobă, mâncare... Chiar ne bucurăm de ceva apă caldă (încălzită pe sobă) și ne permitem un câte ”un duș cald” în miez de iarnă. 

Peste noapte (de fapt ca și în celelalte nopți) s-au mai pus 10-15 centimetri de zăpadă. În fiecare zi câte puțin...

Ziua 6 marți 20.03

Facem curățenie (e normal să lași un loc cel puțin la fel de curat cum l-ai găsit) în sala de mese și în cameră și, când suntem gata, încuiem, punem cheia unde stabilisem cu cabanierul și coborâm la vale. Denisa știa pe un prieten din Bălan, Milu, și vorbise cu el să ne vedem la coborâre. Am dedus amândoi că ne știm de ceva vreme, mai precis din 2012! El ne sugerase să coborâm pe TR pe vâlcel și să ne vedem la drum jos. A avut niște accidente și conduce cu destulă greutate (momentan!) mașina. 

Așa că noi pornim la vale mai întâi pe marcaj comun BA și TR și apoi pe TR tot la vale. Eu cu colțarii merg ceva mai repede, Denisa mai încet și cu grijă nițel mai în spate. Nu e bai, din când în când regrupăm. Culoarul de pădure e foarte fain și ne scoate într-o poiană cu câteva colibe. Milu ne spusese că putem coborî de aici direct la vale și eu am găsit un drumeag ce trece stânga peste firul apei și apoi coboară printre case până jos la valea Oltului. Aici ne vom întâlni cu Milu, mergem la un ceai și o poveste în centru și apoi ne duce până la gară. Avem puțin de așteptat, nu avem tren și mergem de încercăm un autostop. Avem noroc cu un microbuz care ne duce până în Gheorgheni, mergem undeva spre centru să mâncăm ceva și să ne mai luăm pentru tren și apoi fiecare are tren spre casă (de data asta eu mai devreme, Denisa la vreo oră și jumătate după mine).

Ce amintiri frumoase ne-am făcut zilele astea!

PS: Eu din greșeală resetez telefonul și pierd toate pozele. Cu bunăvoința Denisei vedeți pezele de mai sus :).

Aplicație ATGR Transilvania 24-25.03.2018

$
0
0
Un alt mini-circuit marca ATGR... Tot ca și data trecută veți vedea mai multe imagini și mai puține detalii scrise...

Sibiu nocturn










Vom face o oprire la Turda la salină și eu prefer să mă odihnesc în autocar. Așa că urmează direct poze din Alba Carolina...














După amiază ajungem la Geoagiu Băi unde avem cazarea la hotelul Vacanța. Seara ne vom bucura de piscina cu apă termală din hotel. Până atunci cu doi colegi explorez un pic din mica stațiune turistică. Am de revenit aici pentru alte obiective aflate în apropiere... Acum în stațiune vizităm:

Cascada Clocota aflată cumva sub localitate
Băile romane Germisara







și Grota Haiducilor

A doua zi, după micul dejun, pornim spre unul dintre cele mai vizitate castele din România: Castelul Huniazilor de lângă Hunedoara!


















Următorul loc vizitat este biserica veche de la Densuș cu lunga ei istorie...


Și pe drum ne îndreptăm spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana unde eu nu mai intru și prefer să îmi aștept colegii savurând o plăcintă cu brânză foarte mare și gustoasă...

Facem pauza de masă în Hațeg și eu (mai sunt câțiva colegi ca mine) preferăm să mâncăm ceva rapid în parc și apoi să mai și vizităm un pic din orașul ce a dat numele primului geoparc din România (da, și la noi au existat dinozauri, e adevărat că de dimensiuni mult mai mici decât T-Rex :D).



În fine viteza autocarului ne duce pe defileul văii Jiului...
... până la Târgu Jiu unde vizităm complexul Constantin Brâncuși. Complexul este format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, biserica Sfinții Apostoli și Coloana infinitului (doar eu și Sergiu ajungem în viteză la ultimele două!)




Predeal 28.03.2018

$
0
0
Înainte de a ajunge la un curs la pensiunea Draga Maria îmi completez un traseu (mic, e adevărat) care face legătura între centrul Predealului și DN73A Predeal-Râșnov: BA pe sub Gâlma Mare!












Paști Bucur 2018

Drumul vinului, Paști, 08.04.2018

$
0
0
Inițial nu voiam să merg cu prietenii Emil, Vali și Ștefan în duminica pascală la plimbare. Emil a propus drumul vinului între Urlați și Seciu (cu mașina), drum pe care noi îl făcusem acum doi ani și jumătate pe jos. Acum Emil a propus să mergem în sens invers și până la urmă am acceptat să merg cu ei. 

Prima oprire este la conacul Bellu din Urlați. Data trecută îl vizitasem, acum e închis și poate fi văzut doar pe afară. În schimb exploratorii din Emil și din mine găsesc altceva de văzut: ruinele și subteranele vechiului conac, aflate în fața celui nou la câteva zeci de metri. Trebuie să te mănânce undeva să te bagi prin toate subteranele astea...








Avem puțin de mers până la mănăstirea Jercălăi unde, ca și data trecută, mă fascinează bisericuța veche de lemn de la 1731 și am noroc să fie deschisă și să pot intra în ea. Este emoționant să simți mirosul de lemn, pot spune sfințit după atâtea rugăciuni spuse aici... Și pe afară e la fel de faină ca pe interior, pentru cine are ochi să vadă ;). 

Găsim o masă în curtea mănăstirii și desfacem tot ce avem pentru masa de Paști. După cum vedeți mai jos, sunt ceva merinde ;). La un moment dat vine o pereche și îi invităm la noi la masă. E pentru toți :D! 










Mai departe, cu ”desagii plini”, mergem la mănăstirea Vărbila. Avem parte de un fain ghidaj, cu scuzele de rigoare că e ghida e un pic pe grabă că trebuie să închidă în curând. Ne istorisește despre biserică, ne duce prin tot muzeul și chiar ne explică și în turnul clopotniță ce e cu scara de lemn și cu noile echipamente de aici...













Mai facem câteva pauze scurte la troița unde am dormit data trecută, la două sonde, la crama Diac și la una din pauze eu găsesc momentul să explorez locurile unor vechi sonde și un mal de pământ într-o continuă alunecare. Drumul pe culmea dealului prin sate e foarte relaxant până la crama Seciu care din păcate este și ea închisă. Motiv să ne plimbăm puțin prin curtea frumos aranjată...



















Și așa am ajuns încă o dată pe ...
Mulțumiri prietenilor pentur ziua faină de duminică în aer liber!

Văcărești 09.04.2018


București proiecții lumini 13.04.2018

București 16.04.2018

Carol 19.04.2018

Leaota 23-26.04.2018

$
0
0
A venit momentul să revin în munții Leaota. Fiindcă merg în timpul săptămânii, mai multe zile și prin locuri puțin cunoscute, nu găsesc partener de drum. Pe de o parte e bine fiindcă în felul ăsta îmi pot schimba oricând traseul, pe de altă parte nu e bine fiindcă mi s-ar putea întâmpla ceva. Riscul ”meseriei” :)

Ziua 1 luni 23 aprilie

Așadar ajung în miezul zilei în Rucăr (microbuz direct din București) și îmi încep explorarea. Pentru prima dată caut să descopăr un marcaj TR care apărea pe o hartă veche. Prin spatele parcului, trec apa și întreb de zonele ”La Cuculeț” și ”La brădet”. Primesc indicații direct pe o ulicioară care mai apoi se transformă în potecă. Urc pe ea pe un plai până în punctul ”La Cuculeț” și de aici fac stânga paralel cu valea Ghimbavului. De unde atâtea marcaje că nu e nici unul... Găsesc un izvor și alimentez cu apă (de unde era să știu că în 10 minute voi reveni aici?), mai urc un pic și văd mai în față o zonă cu brazi. Mi se va confirma că e zona ”La Brădet”. Doar că nu văd marcaje și mă întorc. Un bătrân îmi va confirma denumirile și că de acolo se cam pierd potecile. Îi zic că vreau să ajung în valea Luncii spre Dragoslavele, îmi mai povestește de una alta de-ale locului și mă îndrumă pe culme în sus pe sub linia electrică. 

Doar că în punctul cel mai înalt al ei văd ceva colibe în stânga și intuiesc că pe aici este spre Fundul Neagului. Marcajele lipsesc în continuare. Urc prin desișul pădurii și printre ceva pereți de stâncă, ajung în culme și apoi la dreapta urc până la golul de pădure în vârful căruia este o colibă. Las rucsacul aici, mai urc un pic până la punctul cel mai înalt (1241 metri) unde sunt o grămadă de grămezi de pietre. Pare un loc în genul celor sacre dacice... Sub mine e Fundul Neagului și după el Piatra Dragoslavelor/Vârtoapele/Prislopului! Mă întorc la casă și mă adăpostesc de câțiva picuri de ploaie, cobor la linia electrică și fac stânga pe ea spre valea Luncii. Pe drum mă întâlnesc cu un localnic care a luptat mult pentru obștea locală până ce au ajuns să fie și ei dezamăgiți de hoția care a pus stăpânire peste toate. A renunțat la multe, acum doar mai supraveghează terenurile fiindcă nu mai ai cu ce le lucra. Mă îndrumă tot în jos pe drum și ajung în Valea Luncii, puțin mai jos de despărțirea celor două marcaje PA și TA. Cobor în 25 de minute până la DN (unde văd mai multe marcaje) și revin în același punct. E abia puțin peste ora 17.00 și mai am destulă lumină. Urc pe drum pe valea Luncii și după ultimul gard PA indică în față și TA la dreapta. Merg pe ultimul marcaj fiindcă vreau să ajung pe primul vârf impunător din zonă.









Mă rătăcesc puțin și în loc să merg pe drum pe curbă de nivel fac stânga și ajung la o turmă de oi. Ciobanul liniștește câinii și, împreună cu băiatul lui, mă dirijează spre drum și apoi pe la țarcul/saivanul lui (pe acolo știe el să meargă cu oile). Eu îi spun că vreau să urc pe Piatra Dragoslavelor și el o ține una și bună. E ok, fiecare cu ce știe! Le mulțumesc și urc pe drumul foarte verde pentru câteva minute pentru a coti la stânga pe marcaje pe drumul de culme. Drumul urcă prin pădure abrupt și iese la marginea unui grohotiș. Impresionant! Merg pe stânga grohotișului (îmi aduce aminte de westwand-ul Crăiesei) cu pași destul de înalți și doar când scap de el găsesc o buturugă, las rucsacul din spate și fac o pauză de relaxare. Altfel pornești în sus mai apoi...

Poteca urcă foarte fain pe sub culmea ascuțită și puțin după 19.00 văd crucea de pe vârf. Urc direct spre ea la 1434 de metri altitudine! E foarte fain aici! Ai o vedere foarte faină spre Dragoslavele și Rucăr și mai departe spre Crai, Iezer și Făgărași. Și în spate vezi cât se ridică Leaota după șaua Prislopului și muntele Albescu dezgolit!





Cobor un pic pe culme și caut nițel intrarea în pădure spre marcajul PA. După 15 minute de coborâre sunt la marcaj și fac stânga. E ora 20.00 și nu mai e foarte mult până se întunecă. Fac stânga pe PA și în 10-15 minute sunt în Fundul Neagului, o faină depresiune cu stână. Mai important, trebuie să caut o sursă de apă. Izvorul e vizibil printr-o zonă mlăștinoasă și reușesc să ajung la el să îmi umplu sticla. Acum e altceva, pot să îmi găsesc loc de somn liniștit. Întâi merg pe la fiecare colibă să văd dacă nu găsesc unde să dorm. Toate sunt pline de bălegar pe jos și chiar nu găsesc nici o laviță cât de cât curată. Ok, asta înseamnă că trebuie să pun cortul și fac asta aproape la marginea pădurii pe valea Luncii în jos. Oricum mâine va trebui să fac bucata asta de traseu dus-întors! Seara las punga cu mâncare sus într-un fag și mă bag la somn după câteva mesaje trimise prietenilor.

Ziua 2 marți 24 aprilie

Dimineață îmi recuperez mâncarea intactă (lumina m-a trezit undeva înainte de 7.00), și după toate pregătirile la 7.40 cobor la vale pe drum printre mesteceni și căutând cât mai multe marcaje. Într-o jumătate de oră sunt la intersecția PA cu TA (cea de unde aseară plecasem spre Piatra Dragoslavelor) și revin în 50 de minute la locul de campare. Azi am gânduri mari pentru mers...

Într-o jumătate de oră urc sub Piatra Dragoslavelor (intersecția cu TA) și mai departe cobor pe poteca plină de verde și apoi pe un drum de TAF la dreapta spre șaua Prislopului (o jumătate de oră). Sunt mulți stâlpi în multe direcții și trebuie să îl găsesc pe cel de intersecție de trasee care se află pe o platformă betonată. Am ceva trasee pe aici și aleg să merg la stânga pe drum pe PA/CG pe lângă mănăstirea Mogoș spre Cheile Ghimbavului și Curmătura Ghimbavului. Kilometrii trec pe drum până la 11.15 când ajung la una din intersecțiile de pe apa Ghimbavului, mai precis în zona numită ”La fierărie”.





Pfui, aici am ceva drumuri de făcut dus-întors. În primul rând sunt Cheile Ghimbavului la stânga (marcaj TA), apoi Curmătura Ghimbavului și coborârea în valea Cheii (tot TA) prin valea Bunii și mai apoi urcarea pe drum forestier spre cantonul Andoliei (în punctul în care văile Andoliei și Popii intră în valea Ghimbavului). Aleg ordinea spusă mai sus, mă descalț de bocanci și îi schimb cu sandale, trec prin apă și apoi în punctul ”La fierărie” fac stânga pe firul apei. Merg o parte pe drum până la niște case aflate mai jos de unitatea militară de sub șaua Prislopului și apoi întru prin lunca și mai târziu prin apa Ghimbavului. Știam eu de ce am sandale! Drumul merge chiar prin apă fiindcă pereții sunt verticali... Trec de o cascadă și după o oră de mers pierd semnele. Asta e, trebuie să mă întorc la ultimul semn, verific și un vâlcel ce făcea stânga spre muntele Prislopului și mă întorc la case (acestea se află sub vârful Menghiei, între apele Ghimbav și Pita) și înapoi la prima intersecție (înainte să trec apa). 




Fac stânga pe un drum forestier pe același marcaj TA care mă urcă destul de lejer în Curmătura Ghimbavului (între munții Ghimbav și Zăbava). În punctul cel mai înalt văd o stână la dreapta, un drumeag (cred că e doar drumul de stână) și doi cai nărăvași cu picioarele din față legate. Nu mă apropii de ei chiar dacă ei sunt curioși, continui pe poteci în aceeași direcție ca mai înainte până ajung la niște garduri după care am doar pădure, nu mai sunt poteci. Mă întorc, studiez hărțile fotografiate și îmi dau seama că exact drumul stânii mă coboară pe valea Bunii. Așa că revin la stână și cobor pe drum până jos în valea Cheii. Am o barieră care îmi confirmă exact bănuiala din toamnă. Intuiesem bine că pe aici trebuie să fie marcajul TA (foarte lipsă de altfel)! Revin la stână și înapoi în apa Ghimbavului pe care de data asta o trec la drumul mare ce vine din șaua Prislopului. După apă îmi repun bocancii și continui în sus pe drum până la cantonul Andoliei. E de fapt ca o pensiune (acum închisă), mă relaxez un pic în leagănul de lemn din curte și iarăși văd că e devreme. Mai am timp astăzi! Pornesc mai departe până la intersecția cu Secăruia Mare. Pe hărți apare pe aici un drum și altul pe Cumpărata Crucii. La ce haos e aici cu tăierile de lemne, acea potecă pe Cumpărată nu mai există (cu siguranță nu e marcată). Fac stânga pe Secăruia Mare și dau de o vale cu apă, căzături și multe tăieturi. Urc pe ea ca într-o adevărată junglă...



După sute bune de metri niște drumuri de exploatare fac dreapta pe piciorul dintre Secăruia Mare și cea Mică și urc pe ele și apoi pe picior până la pădure. Zero marcaje, potecă există! Urc pe ea prin pădure și destul de abrupt până într-o poiană aflată sub vârful Secărea Mare. Crește panta și găsesc o potecă ce mă urcă pe curbă de nivel în șaua de la sud de muntele Secările în drumul de creastă (îmi e cunoscut). Sunt cam la apus și știu deja că aș putea pune cortul înainte de șaua dintre Secările și Jugureanu (am mai făcut asta în toamnă). Încă e lumină și îmi propun să văd dacă se poate dormi în stâna din Cumpărata (de pe culmea Cumpărata Crucii mai exact!). Așa că urmez marcajul BA în șa și apoi pe Jugureanu și ușor la dreapta spre vârful culmii Cumpărata Crucii. E o zonă golașă cu ceva tufe, rețin locul unde ies din potecă și cobor pe potecile de oi spre stână (la 20.50 sunt la stână și e deja întuneric). Am unde pune izoprenul și sacul de dormit, mănânc și mă pregătesc de somn. E altceva să nu mai ai cortul plin de umezeală dimineață...



Ziua 3 miercuri 25 aprilie

Dimineață... trezit după pofta inimii... adică undeva în jurul orei 8.30. Ies afară și e cu totul altă vreme! D-aia ca a lui Creangă: ”Ieși copile cu părul bălai afară și râzi la soare, doar s-a îmbuna vremea!” (scuzați dacă nu e citat exact, înțelegeți voi ideea :D)
Așa că îmi strâng toate și pornesc la drum. Mai întâi până sus în culme și apoi la dreapta peste vârful Mitarca și în sus din ultima șa spre partea cea mai înaltă a masivului. Acum nu îmi propun să ajung pe vârful Leaota, chiar dacă este la doi pași. Urcușul final îmi este obișnuit printre tufe mărunte de merișor și pete răsfirate de zăpadă (încă mai poți intra până la gleznă în zăpadă sau chiar până la genunchi) și mă trezesc la momâia care marchează capătul nordic al culmii Leaota. Nu voi face stânga spre sud, ci față-dreapta în coborâre spre muntele Cioara!





Mai întâi am o coborâre serioasă până în șaua dintre culmea Leaota și muntele Râiosu și trebuie să dibuiesc poteca. Uneori e ușor fiindcă o vezi chiar pe curbă de nivel sau pe linia de maximă altitudine, alteori trebuie să mă opresc și să mai consult harta. Cam pe aici ar trebui să fie marcajele BG și CA... Găsește, Cezare, marcajele dacă ai de unde? Bine, asta nu mă împiedică să merg. Înainte de vârf consult harta și fac ușor dreapta până la piramida de lemn de pe vârful Râiosu (1739 metri altitudine). Trec pe dreapta ei, cobor câțiva pași printr-un culoar de pădure, sar peste un copac căzut, fac stânga și iată-mă într-o mică adâncitură de pământ plină de brândușe. Vine deci primăvara... Mai departe poteca mă coboară la un drumeag pe care îl urmez până la stâna dinainte de vârful/zona înaltă Cioara. Găsesc niște vagi marcaje BG care mă urcă pe deasupra ei și apoi direct pe linia culmii până în vârful Cioara 2 (așa îi zic eu, Cioara secundar, 1794 metri). Dacă din altă parte nu îți dai seama, aici vezi că de fapt nu e o zonă plată aici, până în vârful principal mai sunt 50 de metri diferență de nivel! Îmi construisem altfel traseul, nici aici nu merg pe vârful principal!



Aleg să cobor la dreapta spre masivul/muntele Albescu (cel din imaginea de mai sus) unde ar trebui să găsesc o stână faină, cu etaj și lacurile Domniței și Verde. Pentru început cobor pe culmea Cioarei secundare până la pădure. Se formează un drum de exploatare, trec de câteva serpentine (intrând până la genunchi într-o limbă de zăpadă), urmez drumul prin pădure și fix în punctul cel mai de jos găsesc pe stânga un lac într-o adâncitură. Nu e al Domniței, e destul de mare și cobor până la el de umplu sticla cu apă, cu grijă să nu tulbur ca să beau și nisip sau alge! Continui urcarea pe potecile de animale, trec pe lângă un lac mai mare și drumul tinde să mă ducă la dreapta spre stână (și lacul Verde). Acesta e lacul Domniței și doar îl pozez din lateral sau de sus! Când mi se pare că ar coborî potecile la dreapta spre stână, fac stânga și în câteva minute sunt în punctul cel mai înalt al vârfului Albescu. 

No, și de aici încotro? O potecă ar face spre dreapta și nu e bine! Hai cumva spre stânga... Intuiesem cum trebuie, se formează un culoar de pădure ce mă scoate ceva mai jos și ușor dreapta la drumul de exploatare pe care regăsesc marcajele BG. Așa că tot la vale pe drumul care trece prin câteva zone cu defrișare și ajunge în serpentine deasupra noii stâne Prislop. O las pe dreapta, trec și pe lângă stâna veche și, înainte de șaua Prislopului văd o turmă de oi. Sunt prietenii mei cu care mă întâlnisem sub Piatra Dragoslavelor. Arunc rucsacul jos și stau vreo jumătate de oră cu ei la povești. Îmi spune ciobanul despre vechea stână, despre țiganii hoți de lemne, despre țarcul/saivanul unde mă îndrumase ieri, despre locurile unde găsesc apă (cumva între drumul pe care am venit eu din Fundul Neagului și țarcul/saivanul lui), despre prietenii de la unitatea militară, despre drumurile care coboară de aici în Ghimbav... După mai bine de o jumătate de oră le mulțumesc și pornesc la drum. Le spun ce planuri mai am astăzi și îmi urează ”drum bun”! Evident că sunt planuri exagerate! Doar că fiind plexibil ca timp, vor ieși toate lux :D!

În șaua Prislopului fac stânga pe drumul de mașină (pe aici printre altele ar trebui să fie și un marcaj CG, nu e nimic). Sunt multe serpentine care mă coboară ușor până în capătul de sus al Dragoslavelor, la ultimele garduri. Este ora 16.50! Trebuie să ajung până la șosea și apoi să mă întorc. Pornesc la vale pe drumul mare și după vreun kilometru oprește un tânăr de mă ia cu mașina. Îi povestesc cam ce fac eu pe aici (în mare vreau să promovez zona care este foarte faină). Îl surprinde câte denumiri știu din zonă și pe unde sunt, unele nu le sunt cunoscute nici localnicilor. Mă lasă la el la poartă în spatele bisericii de sus, continui pe firul apei (valea Caselor) până la biserică, trec pe partea stângă și urmez marcajele care acum sunt foarte clare până la șosea (BG și CR care merge pe Iuda spre Cioara, drumul meu plănuit). Fac cale-ntoarsă apoi pe jos (mai iau apă de la o țâșnitoare din sat - sătenii îmi explică cum să apăs să curgă apă) și după intersecția de mai devreme continui tot în sus pe valea Caselor. Sunt marcaje CR și multe săgeți!
Săgețile mă conduc până la intersecția văilor Iudei și Caselor, am de trecut apa și apoi de urcat pe muntele Iuda. Decizie de moment: încă nu e înserare și mă hotărăsc să pun cortul aici fiindcă am găsit și un loc foarte fain, câțiva metri mai sus de apă! Ce bine e să mergi cu sandale sau chiar cu picioarele goale pe pietre... După răcorit de picioare și masă, pun punga cu mâncare sus pe un buștean mai în spatele cortului, mai trimit ceva mesaje ”spre lume” și la înnoptare chiar mă bag la somn. Încă o zi faină!

Ziua 4 joi 26 aprilie

”Bună dimineața” îmi spune o salamandră când merg la apă să mă spăl pe ochi. Se străduiește să ”cațere” pietrele de la malul Iudei, cade, se ridică, merge mai departe... E iarăși o vreme de vis și mă îndeamnă la mers, ceea ce și fac începând cu ora 9.30.

Urc pe drumul pe care găsesc din când în când câte un marcaj, după câteva sute de metri drumul trece de pe stânga pe dreapta culmii și marcajele indică la stânga direct în sus pe un vâlcel pe linia culmii. În sus dară... Urcușul e susținut și foarte fain prin mult verde și mă scoate undeva după ora 10.00 la niște poieni cam pe la 1200 de metri altitudine. Se vede foarte fain Piatra Dragoslavelor cu creasta zimțată a Crăiesei în spate... Poteca face aici dreapta (în poiana a doua, nu în prima) și urcă până la 1400 de metri altitudine în ultima poiană mare cu stână. Moment de respiro, am urcat repede și e nevoie de o pauză. Și de răcoarea din stână fiindcă dogorește soarele! 


Urcușul continuă apoi tot așa de direct pe culme, sunt și ceva marcaje care mă conduc până la 1800 de metri la ieșirea din pădure și începerea golului alpin. De aici, acum pe vreme de vară, e banal să ajungi până sus pe vârf. Iarna se fac cornișe și ai ceva de furcă cu ele! Așa că acum urc fără probleme până pe vârf, beau ceva apă și las rucsacul exact lângă momâia de pe vărf (1854 metri altitudine). Am de unit la pas cele două vârfuri ale Cioarei și pentru asta fac un dus-întors până pe Cioara secundar pe unde trecusem ieri. Înainte de a începe coborârea din Cioara pe lunga culme Făgețel-Priseaca mai fac o escală la crucea montată puțin mai jos de vârful Cioara. 


Drumurile largi mă coboară printre vârfurile Roșu și Făgețelul Mare, trec pe lângă un mic lac înainte de a intra în pădure, urmez potecile mai mult decât evidente care mă coboară pe la stâna părăsită Făgețelul Mare și apoi mai departe până sub Făgețelul Mic unde întâlnesc un drum mai larg (e drumul stânei de sub Făgețelul Mic). Deci de aici merg pe drum, stâna se află undeva mai jos de drum pe pajiștea alpină a vârfului... Tot cobor, cobor, cobor și ajung în șaua dintre Făgețelul Mic și Priseaca unde este o troiță montată mai de curând. 





De aici am două variante: fie fac stânga pe drumul larg, fie urc pe poteca ce o vedeți în ultima imagine. Vă dați seama că aleg a doua variantă care mă duce destul de repede pe vârful Priseaca (1360 metri altitudine) unde este o altă troiță ”In memoriam. În aceste tranșee au pierit 70 de ostași români în primul război mondial. Trupurile au fost înmormântate în cimitirul eroilor Bădeni Pământeni. În cinstea lor s-a ridicat acest monument de către obștea moșnenilor Ilinești-Iacobești în anul 2016”.
Urmează o coborâre ușoară până în următoarea șa de după Priseaca și apoi cotesc la dreapta pe drumul forestier. Acesta face o curbă, revine mai jos în culmea Prisăcii și apoi face iar dreapta pentru o ocolire luuungă pe Podul Runcului și pe sub vârful Runcu (1066 metri) spre valea Runcului. Drumul are multe serpentine, e cald și soare, simt ceva bășici și parcă abia aștept să se termine. Fiecare serpentină mă coboară mai jos, spre vale, spre civilizație și mi se pare o eternitate până ajung în firul văii. Parcă drumul vrea să mă mai țină pe sus deși eu mereu cobor, deci pierd altitudine! Ce fericire când, după ultima serpentină, văd firul principal al văii și mă opresc de iau apă la un punct de captare a apei. Cu setea potolită îmi e acum mult mai ușor să continui. 
Sunt în satul Slobozia, ceva mai sus de Stoenești. Chiar Slobozia este pe valea Dâmboviței, aici drumul principal nu ține cursul apei, ci face un mic ocol. Fac cu mâna și a doua mașină mă ia. Și lui trebuie să îi povestesc toate ”aventurile” mele (de fapt sunt calculate toate!) și mă duce prin Stoenești până la vreo sută de metri înainte de intrarea din Bădeni pe valea Bădenilor în sus spre Leaota (marcaj PA refăcut). În așteptarea microbuzului/autobuzului în oricare din direcții îmi iau de la magazin o pâine, o bucată de brânză și o bere pe care le savurez pe terasă, stând de vorbă cu un bărbat ce lucrează la tăiat de lemne și își așteaptă șeful să îl ia cu mașina. Aflu astfel că sunt autobuze și în jos spre Târgoviște, și în sus spre Câmpulung. 
Las valea Bădenilor pentru tura următoare, merg în sus vreo 200 de metri și fac cu mâna la mașini în ambele sensuri. În maxim jumătate de oră vine un autobuz care mă duce în Câmpulung. Asta e, merg cu el! Mi se pare un preț extrem de mic și mă bucur de el și de discuțiile celor din jur (nu mă bag și eu, unii discută de lucrările de primăvară, alții că s-au săturat de muncă la Câmpulung și abia așteaptă să iasă la pensie...). 

În Câmpulung sunt aproape de șofer și îi spun să mă lase la autogară. În regulă! Chiar pe dreapta înainte de autogară vedem un microbuz de la aceeași firmă care merge spre București. Observăm amândoi microbuzul de pe partea dreaptă, oprește aproape și cobor de urc direct în microbuz. Mai la fix nu se putea :D! Și cu el ajung în București după toate zilele astea faine în Leaota! Să vedem când vor fi următoarele :D!

Kiseleff 29.04.2018

Viewing all 1143 articles
Browse latest View live